Социални мрежи

Анасон

Анасон - (Pimpinela  Anisum L.)

Описание:

Едногодишно растение стъблото достига от 30 до 60см. Съцветието представлява сложен сенник. Цветовете са бели. Плодовете са яйцевидни до яйцевидно продълговати с размери 3-5 мм. Цъфти през месеците юни-юли.

Разпространение:

 

Етеричномаслена култура, отглежда се главно в Първомайско, Хасковско, Бургаско, Чирпанско.

Употребяема част:

Използват се за лечебни цели плодовете и полученото от тях етерично масло.

Действие:

Плодовете са с богатото съдържание на етерично масло и притежават отхрачващо, антисептично и спазмолитично действие, потогонно и температуропонижаващо.

Приложения:

•  при бронхиална астма, ангини, ларингити, фарингити, хронични бронхити, кашлица

•  при заболявания на стомашно-чревния тракт, ентероколити с колики, метеоризъм,гастрити

•  при заболявания и възпаления на пикочните пътища, бъбречнокаменна болест, цистити и др.

•  за увеличаване на кърмата на младите майки.

Начин на приложение:

една чаена лъжичка счукани плодове се запарва в чаша вряща вода за около 20 мин., след това се прецеждане и се изпива до края на  деня. Анасоновото масло се използва по 1-3 капки върху бучка захар.Не повече от 3 пъти за един ден.